Meidän kirpputorimme

torstai 17. joulukuuta 2009

Damaskit

Juhla-aika kirvoitti mieleen damaskit

Villahousut
laurilan.net meleeratut villahousut 30e.meidän puuvilladamaskit lindex- jo useassa koossa koettu tyytyväinen käyttäjä
Mekkoja ja sukkahousuja pukiessa muistuu mieleen lapsuuden sana damaskit.
Mitkä ne ovat? Lasten terättömät villasukkahousut. Ei palele pylly eikä kolota polvet pienilläkään.
Damaskeja löytyy yhä useilta eri valmistajilta. Suloisimmat ovat ne wanhan ajan kotikutoiset. Mielellään silkkivuorella, sillä karhistaminen on kamalaa. Siinä on mukula yltäpäältä hiessä, kun koko matka juhlapaikalle sujuu kaameassa kutinassa ja inhossa.Raps, raaps, raaps. 


Jotain olisi niiden juhlasukkahousujen päälle nyittävä ennen kuin kotiovi sulkeutuu. Äitikään ei varsinkaan tykkää kun on mukulaa naamallaan heti portinpielen rallin jälkeen rivi ja koko juhlakostyymi menee uusiksi. Kaiva siinä sitten uudelleen silityssysteemit esiin-kiire jo on...ainakin deorantti olisi alumiinittomuudesta huolimatta oltava superpitävää.Kampauskin siinä hötäkässä kaatuu olkapäille ja valuu siitä rintapieliin.


Siskoni on edelleen paras sukkahousunvihaaja kautta aikojen. Lapsena muistelen sitä elämääkin suurempaa meteliä jos joku erehtyi tarjoamaan asua, johon kuuluivat sukkahousut. Onneksi 70-luvulla oli jo tarjolla pehmoisia pitkiä kalsareita ilman viiloa.Nekin toki piti kääntää nurinperin, koska saumat karhistivat tämän herkkää hipiää.


Jaa, itse en ollutkaan muistanut sukkahousuista sohlata pelkkää mukavuuttani. Vieläkin on reisissä ribbisukkahousujen juovat ainakin noin henkisesti.Todella syvät. Mutta se oli ajan henki. Siihen kuului myös haarakiilan roikkuminen noin pari milliä polven yläpuolella. Niitä sitten kiskottiin, ja vedettiin ja nyittiin ja sadateltiin ja irvisteltiin,  niin että valkoiset maitohampaat tähtien kanssa kilpaa kiiluivat.


Tyttäreni 9-v. kevensi sydäntään eilen ; " Äiti, mä inhoon sukkahousuja kun niitä saa koko ajan kiskoa ylöspäin" demonstroi kiskomalla sukkiksia rintakehän yli.
" No sulla on vaan väärän kokoiset sukkikset" minulla puistatusmuistot kulkevat selkäpiissä.
" Mä inhoon sukkiksia!!!" ja irvistää.
Saan juuri pidettyä suuni kiinni entisajan kamalista liian pienistä ja kiristävistä versioista joihin minut ahdettiin.
Ennen oli vielä kamalammin, uskokaa pois. Muttei sentään sukkanauhoja ja rohtimisia, se vasta kamalaa oli -mamma kertoi.Juu, olisin tullut hulluksi vähemmästäkin.


Sukuvika on kun ei sukkahousuja kestä.
Mites teidän suvun sukkahousugeenit? Onko jaeltu?ihmemaahan.fi


damaskit on eri kiva sana

5 kommenttia:

 1. Ai kauhee,ne damaskit. Ja se kauhee kutina minkä niistä aina sai.
  Sukkahousuista muistan vaan sen,ett siskon kanssa vedettiin niitä päähän kolmet päällekkäin,sit sai toooosi pitkät letit =)
  Nykyisin meidän neitokainen pitää pelkästään sukkiksia,sukat kuulemma puristaa.

  VastaaPoista
 2. Hei! Juttusi oli niin kiva, että pakko kommentoida! :) Sukkahousut on kyllä aika kamalia. Meidän tyttäret eivät tykkää niistä ja hirveän vinkumisen saattelemana ne on joskus juhliin pakko kiskoa päälle... Mutta damaskit on ihan ok!

  VastaaPoista
 3. Minttu: sukkahousut on oikeasti aika monikäyttöiset. Hevosenvaljastusleikkiinkin voi käyttää-hei laukkaa ratsu reima.

  Annemari: kiva, kun jaksoit jättää puumerkkisi. Sukkahousujen täytyy ihan ehdottomasti olla mukavat ja joustavat.Ja damaskit ei saa pistellä.

  VastaaPoista
 4. Ai että minä itse inhoon sukkahousuja, en siis omista edelleenkään sellaisia (tai ehkä etsimällä löytyy yhdet juhlakäyttöön). ;D
  Emilillä on kuitenkin muutamat.
  Damaskeja en muista itse pitäneeni, mutta Emilillä on myös ollut nuo Lindexin puuvillaiset ja olivat ihan älyttömän hyvät.

  VastaaPoista
 5. Mia: en mäkään oo käyttänyt vuosiin sukkahousuja kun hädin tuskin julissa pakko. Pitäis saada itellekkin mustat damaskit, nahkasaappaat ja joku pitkä hame , villakangas takki ja ei kun sytyttelemään lyhtyjä pihalle.

  Totta on, että lindexin puuvilla damaskit on ihan best. Pehmeät, hyvännäköiset eikä tarvi nostella ylöspäin ikinä. Kauniit tikkaukset. Meillä oli juniorilla vaaleat ja suklaanruskeat. Täytyy nuo vikatkin laittaa joulun jälkeen huutikseen, jos joku sattuis tarvitsemaan. Voi kun olis isommassa koossa.Ostaisin monta paria heti kättelyssä.

  VastaaPoista

Ajatuslentoa